Yerküre'den mesajın var!
Yerküre'den mesajın var!
2100 Yılına Kadar Deniz Seviyesinin Yükselmesi Nedeniyle Dünyadaki Kumsalların Yarısı Yok Olabilir

2100 Yılına Kadar Deniz Seviyesinin Yükselmesi Nedeniyle Dünyadaki Kumsalların Yarısı Yok Olabilir

Etkilerini özellikle milenyum çağında çok daha fazla hissettiğimiz küresel ısınma, iklim değişikliği başta olmak üzere hayatın birçok noktasında etkili bir küresel felaket haline geliyor. Atmosfere salınan gazların sera etkisi oluşturmasıyla meydana gelen bu felaketin, yapılan araştırmalara göre önümüzdeki on yılda bütün ülkelerde çeşitli olumsuzluklara yol açması bekleniyor.

Dünyadaki hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde olmasına sebebiyet veren bu durumun en tehlikeli etkisi olarak kutuplardaki buzulların erimesi gösteriliyor. Isınan havanın etkisiyle büyük parçalı buzulların giderek yok olması ise her geçen gün okyanus ve denizlerdeki su seviyesinin artmasına yol açıyor. Kimi ülkelerde deniz seviyesinin dahi altında şehirler var olduğu düşünüldüğünde, su seviyesindeki artış ileriki yıllarda farklı felaket senaryolarını da beraberinde getiriyor.

Kıyı Şehirleri Tehlike Altında

1984 – 2016 yılları arasında kıyı kesimlerindeki değişimler bilim insanlarını endişelendiriyor. Bu değişimlerde, su seviyelerinin giderek artmasıyla kumsal alanlarının giderek daraldığını gözlemleyen araştırmacılar, küresel ısınmaya karşı bir önlem alınmazsa kumsalların yarısının sulara gömüleceğini ön görüyor. İngiltere Ulusal Oşinografi Merkezi’nin yaptığı araştırmalardan çıkan sonuç, 136 kıyı şehrinde su seviyesinin 1 - 1,5 metre kadar yükseleceği yönünde. Bu ise yüz binlerce hatta milyonlarca kişinin yaşam alanlarından ayrılmak zorunda kalacağı ve kimi şehirlerin bir kısmının, kimi şehirlerinse tamamının sulara gömüleceği anlamına geliyor. Başka bir araştırmaya göre, 2040 yılında dünya ısısının 2 derece yükseleceği düşünülürken, Birleşmiş Milletler’in sunduğu bir rapora göre ise 2030 yılında dünyanın 3 derece ısınacağı belirtiliyor. Kendileri küçük olsa da büyük olumsuzluklar yaratacak olan bu rakamlar, iklim krizi için dünyanın acilen ciddi önlemler alması konusunda yetkilileri açıkça uyarıyor.

Yaşanılabilir Bir Dünya Gözümüzün Önünde Eriyor

Kutuplardaki buzulların erimesi, yakın bir zamana kadar kışın yağan kar ve oluşan yeni buzullarla bir denge halinde olsa da bu durum, 2000’li yıllara yaklaşırken giderek korkunç boyutlara ulaşmış halde. Araştırmacılar, yaklaşık 350 milyar ton buzun erimesinin sularda 1 mm yükselmeye yol açtığını söylüyor. Yalnızca Grönland’da 2012’deki buz kaybı ise 450 milyar ton olarak kayıtlarda yer alıyor. 2002’den bu yana bu kayıp, 4 trilyon ton! Bir başka kutup bölgesi olan Antarktika da, buzulların erimesi tehlikesiyle karşı karşıya. Yapılan araştırmalar, Antarktika bölgesinde son 25 yılda erimenin 3 trilyon ton olduğunu gösteriyor. Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Avrupa Uzay Ajansı’nın ortak bir araştırması gösteriyor ki; çeyrek yüzyılda Antarktika’da eriyen buzullar, Teksas kadar bir alanı yaklaşık 4 metre kadar suyla kaplayabiliyor. Bilim insanları ise bu konuda fazlasıyla endişeli olmalarının yanında çaresiz olmadığımıza da dikkat çekiyor. Son zamanlarda korkutucu derecede artan buzul erimesinin, yerküreye saygı göstermeye başlayarak gerekli önlemler alındığı takdirde yavaşlayacağı ve eski haline gelebileceği de konuşuluyor. Sıfır atık politikasının öne çıkması ve doğa dostu yiyecekler kullanılması, sıklıkla dile getirilen önlemlerin başında geliyor.

Türkiye de Riskli Bölgeler Arasında

Her ülke gibi Türkiye de küresel ısınmanın olumsuz etkileriyle karşı karşıya. Araştırmaların ortaya çıkardığı sonuçlara göre, Avrupa’da risk bölgesi olarak belirlenen 19 şehrin 2’si Türkiye’de bulunuyor. İstanbul ve İzmir olarak göze çarpan bu iki şehir, küresel ısınmanın etkileriyle 2100 yılında topraklarının bir kısmının suya gömülmesi tehlikesi ile karşı karşıya. 2050 yılına gelindiğinde İzmir’deki deniz seviyesinin 45 cm daha yüksek olacağı, 2100’de ise 120 cm civarında olacağı söyleniyor. İstanbul’un ise 2100 yılına kadar kıyı kesimlerini bu felaketten korumak amacıyla 10 milyar dolar ödemek zorunda kalacağı öngörülüyor. Bu rakam, Hollanda’nın Rotterdam kenti hakkındaki öngörünün yaklaşık 2 katı olarak karşımıza çıkıyor. Doğa dostu rotalar, küresel ısınmanın etkileriyle giderek azalıyor.

 

Kaynaklar:

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-49581007

https://www.ntv.com.tr/galeri/teknoloji/antartikadaki-erime-alarm-seviyesinde-25-yilda-3-trilyon-ton-buzul-eridaantark,iiPrmQ-RCEKLj2f_aGXeRA/VGoO-odYP0mo5CIaSIj6OQ