Yerküre'den mesajın var!
Yerküre'den mesajın var!
Kış Aylarında Tüketebileceğiniz İklim Dostu Gıdalar

Kış Aylarında Tüketebileceğiniz İklim Dostu Gıdalar

Giderek görünür hâle gelen ve alarm veren iklim değişikliği sorununda tüketilen besinlerin ve konvansiyonel tarımın da büyük etkisi bulunuyor. Bu nedenle karbon ayak izini azaltmanın yollarından biri de tercih edilen gıdaları değiştirmek. Örneğin; hayvansal içerikli ürünler, sera gazı salınımı konusunda çevreye en çok zarar veren gıda çeşitleri arasında bulunurken organik, vegan veya vejetaryen beslenmeye uygun olan ürünler, çok daha az zararlı olarak sınıflandırılıyor.

Siz de yerküreye saygı için "Değişim tabaktan başlar" düşüncesini benimsemeli ve kış mevsiminde tüketebileceğiniz iklim dostu gıdalara göz atmalısınız.

Kış Mevsiminde Çevre Dostu Beslenme İçin Hangi Besinler Tüketilmeli?

Daha yaşanılır bir gelecek için çevreye saygı artık bir seçenek olmaktan çıkıp, zorunlu hâle geldiği için artık bu amaç doğrultusunda özel diyetler de uygulanıyor Bu diyetler arasında en çok tercih edilen ise Klimataryenlik. . Tüketilen besinleri seçerken iklim değişikliğini artıran gıdalardan uzak durmayı hedefleyen bu akım, önümüzdeki yıllarda daha da popüler olacak gibi görünüyor. Klimataryenlerin kış mevsiminde sıklıkla tükettikleri besinler ise şu şekilde:

Kuru Fasulye, Mercimek ve Nohut: Ülkemizde yaygın olarak tüketilen kuru fasulye, mercimek ve nohut gibi kış bakliyatları, aynı zamanda 1.10 gCO2eq gibi oldukça düşük sera gazı emisyonları nedeniyle en iklim dostu gıda çeşitleri arasında yer alıyor. Bu unvana sahip olmalarını sağlayan diğer özellikleri ise düşük tarım alanı ve tatlı su ihtiyaçları oluşturuyor. Türkiye'de pek çok tarifte kendisine yer bulan bu bakliyat çeşitlerini kış aylarında da bol bol tüketerek hem sağlıklı hem iklim dostu bir beslenme biçimine sahip olabilirsiniz.

Bezelye, Havuç, Patates ve Mantar: Kökleri sayesinde havadaki azotu toprakta biriktirerek tarım açısından avantajlı bir gıdaya dönüşen bezelyenin yanı sıra havuç, patates ve mantar da özellikle soğuk hava koşullarına gösterdikleri direnç sayesinde kışın en ideal gıda çeşitleri arasına girmeyi başarıyor. Organik olmak şartıyla sebze çeşitlerinin iklim dostu yapıları da çevre açısından büyük avantaj sağlıyor. Sebzeler, en düşük sera gazı emisyonu sıralamasında baklagillerden sonra 2. sırada yer alıyor. 

Fındık ve Fıstık: Çevre dostu her beslenme listesinde yer alan fındık ve fıstık, aynı şekilde tamamen iklim dostu beslenen klimataryenlerin de diyetlerinde yer alıyor. Genellikle sonbahar mevsiminin başlarında toplanan fındık ve fıstıklar, kış mevsiminde de tüketilebilir gıdalar arasında yer alıyor. Düşük oranlardaki tatlı su tüketimi nedeniyle su kaynaklarının kullanımı açısından önemli ölçüde avantaj sağlıyor. Kış Mevsiminde Tüketebileceğiniz İklim Dostu Hayvansal Gıdalar

Kış mevsiminde tüketilebilecek iklim dostu gıdalar, ağırlıklı olarak baklagil, sebze ve meyve gibi daha çok hayvansal ürünler dışında yer alan besinlerden oluşuyor. Bunun en önemli sebebini ise hayvansal gıdaları elde etmek için gereken kaynak, iş, makine ve enerji değerlerinin çok yüksek olması oluşturuyor. Ancak diğerleriyle karşılaştırıldığında çok daha az kaynak kullanımı ve sera gazı emisyonu değerlerine sahip olan hayvansal gıdalar da bulunuyor. Bunlar;

Yumurta: Özellikle kırmızı et ve süt ürünleri ile karşılaştırıldığında yumurta, çok daha çevre dostu bir hayvansal gıda sayılıyor. Yüksek protein değerleri nedeniyle sağlık açısından da oldukça faydalı olan yumurtayı, her mevsimde olduğu gibi kış aylarında da tüketebilirsiniz. Ancak son yıllarda çok fazla kullanılan "gezen tavuk" tabirine aldanmamalı; tavukların serbestçe büyümesi dışında organik yemlerle ve ilaç verilmeden büyütülmüş olmalarının da hem kendi sağlığınız hem çevre sağlığı açısından önemli olduğunu unutmamalısınız.

Balık: Kış aylarının en çok tüketilen doğal besin kaynakları arasında yer alan balıklar, sıklıkla tüketilen diğer kırmızı ve beyaz et çeşitlerine göre çok daha düşük bir sera gazı emisyonu ve kaynak tüketimi meydana geliyorlar. Kış aylarında tüketebileceğiniz balık çeşitleri arasında ise hamsi, kefal, mezgit, lüfer, uskumru, palamut, istavrit ve çinekop bulunuyor.

Kaynaklar:

https://www.yesilist.com/11961-2/

https://yesilgazete.org/blog/2019/06/22/degisim-tabaktan-baslar-fezel-nizam/