Yerküre'den mesajın var!
Yerküre'den mesajın var!
İlkbahara Özel Sağlıklı ve Doğa Dostu Beslenme Tüyoları

İlkbahara Özel Sağlıklı ve Doğa Dostu Beslenme Tüyoları

Mevsim değişikliklerine yakın zaman dilimleri, hâlihazırdaki yeme içme alışkanlıklarını gözden geçirme ve radikal kararlar alma konusunda en iyi dönemler olarak öne çıkıyor.

Özellikle doğanın uyanmaya başladığı ilkbahara girerken ufuktaki yaz mevsiminin etkisiyle çoğu insan, formda kalmak için sağlıklı ve doğa dostu beslenme alışkanlıklarına yönelmeyi tercih ediyor. Eğer siz de benzer kararları almanın arifesindeyseniz, aşağıdaki tüyoları uygulamaya öncelik verebilirsiniz.

İşlenmiş Gıdaları Tüketmekten Vazgeçin

Günlük çalışma temposunun getirdiği yorgunluk, çoğumuzu kış aylarında pratik oldukları için işlenmiş gıdalara yönlendiriyor. Bundan dolayı normal miktarın çok daha üzerinde şeker, tuz ve daha da önemlisi trans yağ tüketilmiş oluyor. Eğer siz de bu şekilde besleniyorsanız, zamanla kilonuzun arttığını ve hastalıklara karşı vücudunuzun dirençsiz hale geldiğini fark edebilirsiniz. Bundan kaçınmak için paket içerisinde satılan hazır gıdaları hayatınızdan çıkartabilirsiniz. Daha radikal bir değişiklik planlıyorsanız, beslenme alışkanlıklarınızda tuz ve şeker tüketimine ciddi sınırlamalar getirip işlenmiş tahıllardan kaçınabilirsiniz.

Taze Sebze ve Meyveye Ağırlık Verin

İlkbaharın gelişiyle birlikte taze sebze ve meyve bulmak çok daha kolay hale geliyor. Üstelik düşük kalori değerleri sayesinde sebze ve meyveler, dengeli tüketildikleri sürece formda kalmanızı kolaylaştırıyorlar. Organik sebze ve meyveler ayrıca besin değeri açısından zengin ve antioksidan deposu olduklarından, bağışıklık sisteminizin güçlenmesine katkıda bulunuyor. Bu nedenle ara öğünlerde mümkün olduğunca elma, muz gibi meyveleri tüketebilirsiniz. Ana öğünlerden en az birini ise sadece sebze odaklı hazırlayabilirsiniz. Hatta diyetinizde probiyotiklere, sağlıklı yağlara ve tam tahıl gibi doğa dostu yiyecek çeşitlerine yer açabilirsiniz.

Kahvaltıya Zaman Ayırın

Farklı ülkelerde gerçekleştirilen birçok çalışma, kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu gösteriyor. Özellikle de dış mekân aktivitelerinin günlük hayatta daha da önemli yer tuttuğu ilkbahar aylarında, günün ilk öğünü son derece önemli hale geliyor. Bu nedenle kahvaltıyı es geçmek ya da hazır gıdalarla geçiştirmek yerine her sabah uykunuzdan biraz fedakârlık yaparak kendinize besleyici bir öğün hazırlayabilirsiniz. Böylece güne daha zinde başlayabilirsiniz. Eğer vakit darlığı yaşamaktan endişe ediyorsanız, kahvaltınızı akşamdan hazır hale getirip buzdolabına kaldırabilirsiniz.

Daha Küçük Porsiyonlar Tüketin

İlkbahara özel sağlıklı beslenme alışkanlığı edinme yolunda atabileceğiniz radikal adımlardan bir diğeri ise daha küçük porsiyonlar tüketmekten geçiyor. Bunun için işe dolabınızda normalde kullandıklarınızdan daha küçük boyutlu kâse ve tabaklara yer açarak başlayabilirsiniz. Tabii bu alışkanlığı desteklemek adına daha yavaş yemek yemeğe de odaklanmanız gerekiyor. Çünkü güncel araştırmalar, lokmaların uzun süre çiğnendiklerinde hem daha iyi sindirildiklerini hem de tokluk durumunun daha erken hissedildiğini gösteriyor. 

Düzenli Sıvı Tüketmeyi Unutmayın

Sizin de bildiğiniz gibi canlı organizmaların yaşamlarını sağlıklı bir biçimde sürdürebilmeleri için düzenli olarak su tüketmeleri gerekiyor. Bu sayede oksijenin vücuttaki dolaşımı düzene girerken biriken toksinlerin dışarı atılması kolaylaşıyor. Gündelik su tüketiminiz dengeli olursa ayrıca daha sağlıklı bir cilde kavuşabilirsiniz. Yalnız su tüketimine ağırlık verip elektrolit dengesini geri plana atmamak gerekiyor. Dengeyi sağlamak adına sporcular için geliştirilen elektrolit sıvıları ya da temin etmesi çok daha kolay ve ekonomik olan maden sularını tüketebilirsiniz. Hatta sağlıklı kalmak adına çeşitli meyve, sebze ve protein kaynaklarını karıştırarak günün her saati tüketebileceğiniz içecekler hazırlayabilirsiniz.

Küçük Bir Bahçe Oluşturun

İçecek ya da yemek hazırlarken kullanacağınız sebzelerden ve yeşilliklerden bazılarını yetiştirebileceğiniz küçük bir bahçe oluşturarak, doğa dostu beslenme adına gayet kararlı bir adım atmış olursunuz. Üstelik bu bahçeyi oluşturmak için mutlaka müstakil bir evde oturmanız şart değil. İsterseniz balkonunuzda veya mutfağınızda alan ayırabilirsiniz. Bakım konusunda yeterli tecrübeniz yoksa yapı marketlerde ve çiçekçilerde satılan yetiştirmeye hazır saksıları edinebilirsiniz.

Yılın farklı dönemlerine özel sağlıklı ve doğa dostu beslenme tüyolarını öğrenmek için web sitemizi düzenli ziyaret etmeyi unutmayın.

 

Kaynak: