Yerküre'den mesajın var!
Yerküre'den mesajın var!
Daha Yeşil Bir Gezegen İçin Kağıt İsrafına Son Vermenin Uygulaması Kolay 3 Yolu

Daha Yeşil Bir Gezegen İçin Kağıt İsrafına Son Vermenin Uygulaması Kolay 3 Yolu

Ormanların yok olduğu ve iklim değişikliklerinin hızla hayatımızı etkilediği bugünlerde, kâğıt israfı önemli çevre sorunlarından birine işaret ediyor. Araştırmalara göre Türkiye'de her yıl, kişi başına 42 kilogram kâğıt tüketiliyor.

Dijitalleşmenin hayatımızın baş köşesine yerleştiği günümüzde bile kâğıdın hala yoğunlukla kullanılması, israfı yukarılara çıkarıyor.. Kâğıtsız ofislerin her geçen gün arttığı, kâğıt israfı konusunda farkındalığın yaratılmaya çalışıldığı dünyada, kâğıdın daha verimli kullanılabilmesi için dikkat edilebilecek küçük yöntemler bulunuyor. İşte kâğıtları daha verimli kullanma ve israfı önleme yöntemleri: 

Yazıcı Çıktısına İhtiyacınız Olup Olmadığını Sorgulayın

Softcopy formundaki belgeleri yazdırmadan önce bir kez daha düşünmek, kâğıt israfını önlemede etkili bir yöntemdir. Yazıların puntolarını küçültmek, bir kâğıda iki sayfa sığdırmak, arkalı önlü baskı almak gibi yollar da kâğıt israfını ciddi oranda azaltır. Özellikle ofislerde dijital imzaya geçiş, baskı kotası gibi işlemler hem çevre dostu uygulamaları çoğaltır hem de maliyetleri azaltır.. Bu nedenle, yazıcıyı kullanmadan önce "Bu belgenin basılı haline gerçekten ihtiyacım var mı?" sorusunu kendinize sormalısınız. Eğer kâğıt üzerine notlar almak için çıktı edinmek istiyorsanız bu notları bilgisayarda tutup tutamayacağınızı düşünebilirsiniz. Başka bir yol olarak, hazırladığınız dosyalarda sadece birkaç satır yazan kapak sayfalarına daha az yer ayırarak çevreye katkı sunmaya başlayabilirsiniz. 

Geri Dönüşümü Atlamayın!

Apartmanlarınıza, ofislerinize geri dönüşüm kutusu koyarak kâğıt tüketimindeki israfı azaltabilirsiniz. Atık kutularına kâğıt atarak da israfın önüne geçebilirsiniz. Belediyeler geri dönüşüm kutularını toplayarak işleme alıyor, size tek kalan bu kutuları kullanmak oluyor. Üstelik yalnız kâğıtlar için değil, cam ve plastik materyaller için de geri dönüştürme alışkanlığı kazanabilir ve çevreyi korumaya yardımcı olabilirsiniz. Ofislerinizde veya evlerinizde tek tarafı basılı olan ve gizli bilgi içermeyen kâğıtları bir kutu içinde toplayarak boş yüzleri yeniden kullanıma sokabilirsiniz. Böylelikle kendi geri dönüşüm sisteminizi oluşturarak kâğıt maliyetinde ve israfta gerileme sağlayabilirsiniz. Tüketilen tüm kâğıtların geri dönüştürülebilmesi halinde dünyada her yıl 8 milyon hektar ormanlık alanın korunabileceğini biliyor musunuz? Atık kâğıtlar geri dönüştürüldüğünde %25 enerji, %60 su tasarrufu sağlıyor. Ayrıca bu sayede %60 daha az hava, %40 daha az su kirliliği ve %40 daha az çöp üretimi mümkün oluyor. 

Selüloz hamurundan şekillendirilerek oluşturulan kağıtlar arasında gramajı daha ağır olan kâğıt daha çok israf anlamına geliyor. Bu nedenle ofis veya evleriniz için düşük gramajlı kağıtlar alarak daha az ağacın kesilmesini sağlayabilir, çevreye yardımcı olabilirsiniz. Yalnız dosya kağıtlarında değil, zarflarda ve matbu malzemelerde de kâğıt kalınlığına dikkat ederek yüksek oranda tasarruf elde etmeniz mümkündür. Ayrıca bu sayede ince kağıtların nispeten daha ekonomik olmasından da faydalanabilirsiniz

Dijitalleşen Dünya İle Barışın

Kâğıt israfını önlemede dijital çözümlerden faydalanmak da şart oluyor. Bir etkinliğe gittiğinizde, basılı bilet yerine QR kod veya online barkod ile giriş yapabilirsiniz. Dijital imzalar ile online doküman paylaşımında bulunarak bilgi almak veya vermek için kâğıda ihtiyacınızı kaldırabilirsiniz. Basılı bir arşiv tutmak yerine bulut arşivler hazırlamak veya harici diskler kullanmak kâğıt israfının azalmasına yardım ediyor. Basılı gazete okumak yerine online abonelikler almak, basılı kitaplar yerine e-kitap tercih etmek de israfa karşı yapabileceğiniz diğer eylemlerden. Yapılan araştırmalara göre bir ton kullanılmış gazete kâğıdının geri dönüşümü sekiz çam ağacını kurtarıyor. Ayrıca post-it not kâğıtları yerine hatırlatıcı bildirimler kullanmayı da seçebilirsiniz.

Kâğıt israfını engelleyerek, kağıttan tasarruf ederek, geri dönüştürerek siz de çevreyi korumaya yardımcı olabilirsiniz. Yeni içeriklerimizden haberdar olmak için online bültenimize hemen abone olabilir, sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz. Beğendiğiniz, çevre duyarlılığını artıracak, metinleri paylaşarak siz de yerküreye olan saygınızı ifade edebilir, yakınlarınızı çevreyi korumak için yönlendirebilirsiniz.

 

Kaynakça: 

https://www.kyoceradocumentsolutions.com.tr/index/blog/ofiste_kagit_tasarrufu.html

https://www.yesilist.com/kagit-kullaniminizi-15-adimda-azaltin/

http://ekoiq.com/2014/11/28/kagit-kullaniminizi-yonetiyor-musunuz/