Eklenme Tarihi: 03.03.2020
İlkbahar yaklaşıyor. Haliyle evlerde ilkbahar temizliğinin zamanı da geliyor. Temizlik esnasında ailenizin ve kendinizin sağlığını ön planda tutup kimyasallardan uzak durmayı seçebilirsiniz.
Zira toksinsiz temizlik için uygulayabileceğiniz birçok doğa dostu alternatif yöntem bulunuyor. İşte, bunlardan bazıları:
Tozları Çok Kullanımlık Bezlerle Alın
Kâğıt havlu, yüksek emiş gücü sayesinde temizlik esnasında genelde en çok kullanılan malzemeler arasında yer alıyor. Ancak bu ürünler, tek kullanımlık olmaları nedeniyle atık oluşumuna neden oluyor. Dolayısıyla kâğıt havlu yerine yıkanabilir özellikli bezlere yönelebilirsiniz. Hatta geri dönüşüme ve sürdürülebilirliğe önem veriyorsanız, kullanmadığınız kıyafetleri ya da kumaşları toz bezlerine dönüştürebilirsiniz. Dilerseniz eskimiş havlularınızdan da aynı doğrultuda yararlanabilirsiniz. Böylece hem temizlik bütçenizden tasarruf etmiş hem de atık yönetimi ile ilgili efektif bir adım atmış olursunuz.
Havayı Tazelemek İçin Aromatik Karışımları Deneyin
Tıpkı kâğıt havlular gibi oda spreyleri de pratik olmaları ve etkili formülleri nedeniyle evlerde sıklıkla kullanılıyor. Ancak yaşam alanlarının havasını tazelemek için kullanılan bu ürünlerin alerjik etkilerini de yadsımamak gerekiyor. Spreyler ayrıca içerikleri itibariyle iklim değişikliği üzerine etkileriyle de uzun süredir tartışma konusu haline gelmiş durumdalar. İklim krizi ile ilgili bireysel bazlı somut bir adım atmak adına dilerseniz bu kimyasallar yerine aromatik karışımlara evinizde yer açabilirsiniz. Aromatik baharatlar ve kurutulmuş meyvelerle hazırladığınız karışımları, şık cam kavanozlara yerleştirerek evinize dekoratif ve hoş kokulu bir dokunuş katabilirsiniz.
Küf İle Mücadelede Doğal Yöntemleri Tercih Edin
Nemli kış mevsiminden hatıra kalan küf ve neden olduğu lekeler, temizlik esnasında gerek banyoda gerekse de mutfaklarda en can sıkıcı konuların başında geliyor. Özellikle batarya çevresinde ve dolapların az ışık alan yerlerinde oluşan küften kurtulmak için güçlü temizleme spreyine yönelmek yerine doğal yöntemleri tercih edebilirsiniz. Mutfağınızda ya da banyonuzda yoğun bir küf oluşumu varsa, üzerine biraz sirke fışkırtıp birkaç saat bekleyebilirsiniz. Ovaladığınızda çıkmadığını fark ederseniz, bir miktar su ile karbonatı karıştırıp macun haline getirerek temizlemek istediğiniz alana uygulayabilirsiniz.
Sodyum Bikarbonatın Temizleyici Gücünü Keşfedin
Küfün çıkarmadaki etkisine ek olarak sodyum bikarbonatın temizleyici gücünden evinizin farklı bölümlerinde yararlanabilirsiniz. Örneğin yemek pişirdiğiniz tencere ya da tavanın tabanında kurumuş tortudan kurtulmak için formülünde birçok kimyasal bulunan deterjanlar yerine karbonatı tercih edebilirsiniz. Evinizin atmosferine renk katan halılarınıza ve mobilyalarınıza ilk günkü görünümlerini geri kazandırmak adına da karbonat kullanabilirsiniz.
Çok Amaçlı Temizleyici Olarak Sirke Kullanın
İlkbahar temizliği yaparken doğa dostu çözümlere yönelmenin peşindeyseniz, alternatif ürünler listenize sirkeyi de ekleyebilirsiniz. Böylece ailenizin sağlığını korumak adına önemli bir alışkanlık edinmiş olursunuz. Çünkü birden çok alanda kullanılabilen sirke, kalıntı bırakmaması sayesinde özellikle alerjik bünyeye sahip bireyler için ideal bir temizlik çözümü. İyi bir küften arındırıcı olan sirkenin güçlü temizleme özelliğinden emin değilseniz, cam ve aynaları silerken küçük bir deneme yapabilirsiniz. Etkisinden emin olduktan sonraysa bulaşık makinenizde hatta evinizdeki farklı yüzeylerin kirden arındırılması esnasında da kimyasallar yerine sirke kullanmayı düşünebilirsiniz.
Metal Yüzeyleri Limon İle Parlatın
Mutfakta kullandığınız eşyaların yüzeyleri krom ya da paslanmaz çelik kaplıysa, parlatmak için limon kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Mutfağınızı her daim ışıl ışıl ve lekesiz tutmak için bir limonu ikiye bölüp üzerine tuz serperek temizlemek istediğiniz alanı ovabilirsiniz. Tuzun aşındırıcı etkisinden çekiniyorsanız, karbonatı tercih edebilirsiniz. Ovma işlemini gerçekleştirdikten sonraysa hızlı bir durulama ve ardından yumuşak bir bezle yüzeyi silerek elde ettiğiniz harika sonucu gözlemleyebilirsiniz.
Doğa dostu temizlik alışkanlıkları konusunda yeni önerilerden anında haberdar olmak için Yerküreye Saygı e-bülten aboneliğinizi tamamlamayı sakın unutmayın.
Kaynak: