Yerküre'den mesajın var!
Yerküre'den mesajın var!
Amsterdam'da Hem Turistik Hem Çevreci Bir Akım Başlıyor…

Amsterdam'da Hem Turistik Hem Çevreci Bir Akım Başlıyor…

Plastik atıklar, hızlı ve yoğun şekilde tüketildikleri için artık hapsedildikleri alanlardan taşarak okyanuslara, nehirlere hatta sokaklara kadar yayılıyorlar. Her geçen gün yalnızca insanların değil tüm canlıların hayatını tehdit etmeye devam ediyorlar

Yaşanılabilir bir gelecek için giderek daralan önlem sürecini iyi değerlendirmek; bir an önce yenilikçi, farklı ve etkili çözümler bulmak gerekiyor. Yerküreye saygı konusunda takdiri hak eden bir adım atan çevreci Marius Smit; Amsterdam'dan başlayıp, tüm dünyaya örnek olabilecek özellikle turistik bölgeler için oldukça yararlı bir eylem gerçekleştiriyor. İçeriğin devamına göz atarak hem turistik hem çevreci olmayı başaran bu akımla ilgili tüm detayları öğrenebilirsiniz. 

Çevreci Turist Kavramının Temelleri Atılıyor…

Hollandalı çevre aktivisti Marius Smit, kendisini "plastik avcısı" olarak tanımlıyor ve Plastic Whale isimli bir oluşuma öncülük ediyor. Amsterdam'daki kanallara taşan ve önüne geçilemeyen plastik kirliliğinden rahatsızlık duyan Smit, bu durumu ortadan kaldırabilmek için yalnızca kendi çabasının yeterli olamayacağını bildiğinden daha işe yarar ve kolektif bir yol düşünüyor. Bu sürecin sonunda Amsterdam'ın en turistik aktivitelerinden biri olan kanal turunu aynı zamanda çevreci bir eyleme dönüştürmeye karar veriyor. Fiyatları 80 Euro'ya kadar çıkabilen tekneyle kanal turlarını 25 Euro gibi daha cazip bir fiyat üzerinden turistlere sunan Smit, onlara bu turistik gezilerinde eşlik ederken bir yandan da kanallara dağılmış olan plastik atıkları birlikte topluyorlar. Üstelik bunu, yine atık plastiklerden yapılmış özel tekneler eşliğinde yapıyorlar. 

Smit'in kurduğu çevreci oluşum Plastic Whale 1 yıl gibi kısa bir sürede oluşum için çalışmak isteyen 20 kişiyi daha bünyesine katarak yoluna devam ediyor. Bu süre zarfında plastik atıklardan ürettikleri tekneleri farklı tur şirketlerine de kiralayan Plastic Whale, böylece etki alanını her geçen yıl daha da genişletmeyi hedefliyor. Bu aktiviteye katılan turistler ise kendilerini bir turistten çok yerli gibi hissettiklerini, böylece şehirle ve kültürle çok daha hızlı ve kolay bir şekilde bütünleştiklerini belirtiyorlar. Projenin her açıdan olumlu ilerlemesi bu uygulamanın farklı şehirlere de adapte edilebilme ihtimalini akla getiriyor. Böylece dünya çapında çevreci turist kavramının da temelleri atılmış oluyor. 

Ekoturizmin Dünyadaki Örnekleri Çoğaltılabilir…

Kitle turizminin aksine, hedefleri arasında turizm kaynaklı çevre kirliliğini azaltmak bulunan eko turizm hem turistleri hem yerel halkları bu konuda bilinçlendirmeyi hedefliyor ve ülkemiz dahil tüm dünyada birçok çevreci oluşum tarafından destekleniyor. Eko turizmin temel amacını, ziyaret edilen bölgenin halkına destek olmak, refah düzeyine katkıda bulunmak oluşturuyor. Bu yüzden turistik bir köyü ziyaret edip, burada doğa yürüyüşü yapmak yaygın kanının aksine eko turizm olarak adlandırılmıyor. O köye gelen turistler, köy halkının gündelik yaşantısını sürdürebilmesi için ekonomiye katkıda bulunduklarında, bu durum ekoturizm için örnek sayılıyor. 

Marius Smit'in yarattığı bu akım ise eko turizmi, özellikle turistik şehirlerle daha bütünleşik hâle getirmeyi hedefliyor. Eko turizm genellikle kırsal kesimlerle sınırlı kalsa da; çevreyi temizlemeye, atıkları toplamaya yönelik turistik aktiviteler şehirleri de başarılı bir şekilde eko turizme dahil ediyor. Böylece turistler, daha az maliyetlerle gittikleri yerleri keşfederken diğer yandan bu yerleri gelecekte de ziyaret edilebilir yerler olarak bırakıyorlar. Haliyle gerçekleştirdikleri bu turistik gezilerden maddi - manevi kazanç sağlamış olarak ayrılıyorlar.  

Ülkemizde de Çevre Dostu Turizm İçin Adımlar Atılıyor…

Turizm alanında artan doğaya saygı akımının birkaç örneğini de ülkemizde gerçekleştirilen bazı çevreci aktiviteler oluşturuyor. Örneğin; Temizlik Günü olarak kabul edilen 15 Eylül'de, 4.5 kilometreyi aşan Marmaris Halk Plajı, yerli ve yabancı pek çok turistin katılımıyla temizlendi. Aynı zamanda İstanbul, Adalar ilçesi, Sıfır Atık Uygulama Bölgesi seçilerek hem yerel halkın hem Adalar'ı ziyaret edenlerin atıklar konusunda bilinçlendirilmesi sağlandı. 

Kaynaklar: 

https://www.dw.com/tr/amsterdamın-plastik-avcıları/av-18832351

https://www.posta.com.tr/dunya-temizlik-gununde-turistler-cop-topladi-2205807

https://www.yesilist.com/cevreci-tatil-anlayisi-eko-turizm/