Yerküre'den mesajın var!
Yerküre'den mesajın var!
Hollandalı Şirketler Doğa Dostu Hidrojen Üretim Tesisleri Kurmayı Amaçlıyor

Hollandalı Şirketler Doğa Dostu Hidrojen Üretim Tesisleri Kurmayı Amaçlıyor

Hollanda'da Gasunie, Groningen Seaports ve Shell Nederland konsorsiyumu, 2030 yılına kadar 3 ila 4 gigawatt yenilenebilir elektrik üretmeye hazır bir mega deniz rüzgar santrali olan NortH2 Avrupa'nın en büyük yeşil hidrojen projesini resmen başlattı. Böylece Hollanda İklim Anlaşmasına büyük ölçüde katkıda bulunurken, dünya çapında büyük sorun haline gelen küresel ısınma ve buna bağlı ortaya çıkan iklim krizi ile ilgili de ciddi bir adım atılmış oldu.

Projenin en iddialı özelliği, üretim kapasitesindeki değişimi yönetmek için hidrojen üretim tesisleri ile tamamlanacak olan 2040 yılına kadar 10GW'lık bir üretime ulaşmaktır. Proje, bu yıl sonuna kadar tamamlanması beklenen bir fizibilite çalışması ile başlayacak.

NortH2 Vizyonu ile Çok Yönlü Doğa Dostu Faydalar

Offshore rüzgar santrallerinden üretilecek elektiriğin hidrojen ürertiminde kullanılmasını hedefleyen NortH2 projesi, hidrojeni İngilitere, Belçika ve Hollanda’ da faaliyet gösteren endüstriyel kullanıcılar ile Kuzeybatı Avrupa’ya ulaştırmayı amaçlıyor. Proje ile gerçekleştirilmesi planlanan 800.000 tonluk yeşil hidrojen üretiminin, yılda yaklaşık 7 megaton CO2 emisyonunu önleyerek, hem yenilebilir enerji bağlamında, hem de hava kirliliğinin önlenmesi açısından katkı sağlayacağı düşünülüyor. Bu açıdan proje, ilkim değişiklikleri ve çevrenin korunması yönleriyle, yerküreye saygı kapsamında atılmış oldukça önemli bir adım.

Groningen eyaleti, Avrupa yeşil hidrojen üretim merkezi ve ilk Avrupa Hidrojen Vadisi olarak Avrupa örneği haline geldi. Proje, ayrıca istihdam açısından da pek çok faydayı beraberinde getiriyor. NortH2 yatırımlarının, Kuzey Hollanda'da binlerce iş imkânı yaratmasının yanı sıra, ülkenin yatırım değerinin artmasına da öncülük edebileceği düşünülüyor.

NortH2 Yeşil Hidrojen projesi kapsamında planlanan rüzgâr çiftliğinin ilk olarak 2030'da üç ila dört GW ve 2040 yılına kadar yaklaşık 10 GW'a ulaşması öngörülüyor. İlk olarak Hollanda’nın Eemshaven kasabasında kurulacak elektrolizör ünitesi ve devamında Kuzey Denizi suları ile oluşturulacak rüzgar türbini doğrultusunda üretimin 2040 yılına kadar yılda 800.000 ton olarak gerçekleştirilmesi bekleniyor. Kuzey Denizi'ndeki yeni rüzgar çiftlikleri, muhtemelen denizde hidrojen üretimi ile tamamlanan Eemshaven'da bir mega-hidrojen tesisi besliyor. Bu, yılda yaklaşık yedi megaton CO2'yi önleyecek ve 12,5 milyon Hollandalı hanenin mevcut elektrik tüketimini karşılamak için yeterli olacaktır. Bu sayede Hollanda yenilenebilir elektrik enerjisine yönelik bu proje kapsamında doğa dostu rotalar arasında yerini almış olacak.

Enerji Dalgalanmalarına Karşı Elektrolizörler Kullanılacak

Plan, Eemshaven'da rüzgar enerjisinin yeşil hidrojene dönüştürüldüğü büyük bir elektrolizör gerektiriyor. Konsorsiyum ayrıca elektrolizörleri denizaşırı yerleştirme olasılığını da düşünüyor. Bu doğrultuda, 800.000 ton yeşil hidrojeni esas olarak endüstriye ve daha sonra da tüketicilere ulaştırmak için Hollanda ve Kuzeybatı Avrupa'daki akıllı bir ulaşım ağına ihtiyaç duyulacaktır. Gasunie’nin şu anda ağırlıklı olarak doğal gaz ve yeşil gaz için kullanılan doğal gaz altyapısı da hidrojenin depolanması ve taşınması için kullanılıyor.

Ortaklar, güneş ve rüzgâr enerjisinde dalgalanmalar olduğu için, çıktılarını hidrojen gibi diğer enerji taşıyıcılarına dönüştürmenin önemli olduğunu vurguluyor. En son teknolojilerin kullanımı ile hidrojenin üretimi nispeten kolay ve güvenli hale gelirken, elektriğin aksine kolayca depolanabilir bir özelliğe sahip.

İlk Rüzgâr Türbinlerinin 2027 Yılında Hayata Geçirilmesi Planlanıyor

Projenin konsorsiyumun bu yıl sonuna kadar tamamlanmasını beklediği bir fizibilite çalışması ile başlayacağı bekleniyor. Sonuç başarılı olursa, konsorsiyum ilk hidrojeni 2027 yılına kadar sıfır atık ile üretmeyi planlıyor. Bu öngörü, üretime yönelik faktörlerin yanı sıra, hükümetlerin izinleri, Kuzey Denizi'nde yeni rüzgâr santrallerinin elverişliliği, hidrojen tesisleri için mevcut yerlerin durumu ve ilgili tarafların nihai yatırım kararları doğrultusunda şekilleniyor.Dolayısıyla gerçekleşme kısmen çeşitli sanayi ve enerji ortaklarının katkılarına bağlı. NortH2'nin ortakları, başlangıçtaki proje aşamalarının potansiyel olarak enerjinin karbondan arındırılması için Avrupa ve ulusal sübvansiyonları gerektirebileceğini öngörüyor.

NortH2, Groningen eyaletinin desteğine sahiptir ve konsorsiyumu genişletmek ve bu projeyi gerçekleştirmek için ortaklar arıyor. Ortaklar, yenilenebilir enerji kullanılarak üretilen yeşil hidrojenin Hollanda İklim Anlaşması ve Avrupa Yeşil Anlaşması'nın merkezinde olduğunu söylüyor. Şu anda sanayi zaten büyük miktarlarda hidrojen kullanıyor, ancak bu esas olarak doğal gazdan üretiliyor.

Yenilenebilir Hidrojen Projesi ile İklim Değişikliği Mücadelelerine Destek

Gasunie CEO'su Han Fennema, projeyle ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Hollanda, hidrojen ekonomisine geçişte lider konumdadır. Rüzgâr üretimi için Kuzey Denizi, lojistik merkez bazında limanlar ve yeşil hidrojen üretimine uygun bir ulaşım ağına geçiş yapmak isteyen endüstriyel gruplara sahibiz. İklim değişikliği ile ilgili önleme hedeflerimizi gerçekleştirmek istiyorsak, zamanında büyük ölçekli bir altyapıya sahip olmalıyız. Bu ortaklarla ve umarım yakında daha da fazla ortakla, pazarın yenilenebilir enerjiye geçişini hızlandırmasına yardımcı oluyoruz.”

Bu duyuru, bu büyük ölçekli projenin başarısı için gerekli, geniş bir koalisyon oluşturmak üzere çok ortaklı projenin daha da geliştirilmesinin başlangıcıdır. Aynı zamanda, fizibilite çalışmalarının tamamlanması doğrultusunda başlayacak proje ile Avrupa istikrarlı ve pozitif yatırım kararlarının alınması konusunda büyük gelişme kaydedecektir.

Yenilenebilir elektrik kaynaklarının kullanımı, doğa dostu yiyecekler ve küresel ısınma ile mücadele hakkında Türkiye’de ve dünyada yaşanan en güncel gelişmelerden anında haberdar olmak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

 

Kaynaklar: