Yerküre'den mesajın var!
Yerküre'den mesajın var!
Dünyayı Kasıp Kavuran COVID-19 Salgınının Türkiye'deki Yansımaları

Dünyayı Kasıp Kavuran COVID-19 Salgınının Türkiye'deki Yansımaları

SARS-CoV-2 ve COVID-19 isimleriyle anılan yeni tip koronavirüsün neden olduğu salgın, tüm dünyayı kasıp kavurmaya devam ediyor. Sosyal mesafe ve kişisel hijyene dikkat edilmediği durumlarda bulaşma oranı kritik seviyelere çıkan pandemi, ülkemizde de etkisini fazlasıyla hissettiriyor.

Başta sağlık çalışanları olmak üzere belediyeler, bakanlıklar ve diğer resmi birimlerse bu etkileri en aza indirgemek için canla başla mücadele ediyor.

İlk Vaka Mart Ayında Görüldü

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan COVID-19 salgınından kaynaklı Türkiye’deki ilk vaka 10 Mart’ta açıklandı. 17 Mart tarihinde ise salgına bağlı ilk ölüm gerçekleşti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 89 yaşında hayata gözlerini yuman vatandaşımıza virüsün Çin temaslı bir çalışanından bulaştığını açıkladı.

Ayın aynı döneminde ülke gündemi, umreden dönen kişilerde hastalık olup olmadığı ile çalkalandı. Hastalığın yakın temas yoluyla bulaşma olasılığı yüksek olduğu için sayıları 10 binin biraz üzerindeki vatandaşlarımız, umre dönüşünde Ankara ve İstanbul’daki öğrenci yurtlarına yerleştirilerek karantinaya alındı.

İşletmelere Yönelik Ekonomik Destek Paketi Açıklandı

Salgının ülkemizde hızla yayılma eğilimine girmesi ile beraber günlük yaşamın her alanında durgunluk başladı. Özellikle küçük ve orta boy işletmelerin ticari faaliyetlerini büyük oranda sekteye uğratan bu durum nedeniyle hükümet, 18 Mart’ta 100 milyar liralık ekonomik destek paketini duyurdu. Firmaların banka kredilerine erişiminde, SGK prim ve kredi ödemelerinde kolaylık sağlayan paket içeriğinde kısa çalışma ödeneği gibi çalışanları da ilgilendiren tedbirler alındı.

Benzer şekilde özel ve devlete bağlı bankalar da işletmelere yönelik hazırladıkları destek paketlerinin duyurusunu yaptı. İlk etapta KOBİ’lerin temel ihtiyaçlarını karşılama amacıyla oluşturulan paketler, zaman içerisinde dış ticaret ile uğraşan işletmelere avantaj sağlayacak şekilde genişletildi.

65 Yaş ve Üstü İçin Sokağa Çıkma Yasağı Başladı

Ekonomik destek paketlerinin duyurulmasını takip eden günlerde, dünyada virüse bağlı ölüm oranlarında özellikle 65 yaş üstü bireylerin yüksek paya sahip olmaları göz önünde bulundurularak sokağa çıkma kısıtlamaları uygulanmaya başladı. Hatta bu kısıtlamalara kronik rahatsızlığı olan kişiler de dâhil edildi.

İlerleyen süreçte, kamusal alanlarla ilgili kısıtlamalar 20 yaş altı vatandaşları kapsayacak şekilde genişletildi. Bu yaş grubuna giren vatandaşların eğitim ihtiyaçlarının, online dersler ve televizyon yayınları ile karşılanmasına devam edilirken tüm önemli sınavların tarihleri yaz mevsiminin sonlarına doğru ertelendi.

Nisan ayında ise hava sıcaklıklarının artması ile yaşanan rehavete bağlı vaka sayılarındaki artış nedeniyle kamusal alana çıkış yasağı hafta sonları tüm vatandaşları kapsayacak hale getirildi. Genel sokağa çıkma yasağından yalnızca görevlerinden dolayı işe gitme zorunluluğu bulunanlar, tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar ve sağlık durumu nedeniyle acil yardıma ihtiyaç duyan kişiler muaf tutuldu.

10 Nisan Tarihindeki Panik Yayılma Hızını Etkiledi

30 büyükşehir ve hava kirliliğine bağlı solunum yolu hastalıklarının yaygınlığı nedeniyle Zonguldak’ın dâhil olduğu genel sokağa çıkma yasağı, ilk olarak 10 Nisan tarihinde uygulanmaya başlandı. Ancak Cumartesi ve Pazar günlerini kapsayan yasakla ilgili açıklamanın, yürürlüğe girmesinden yalnızca iki saat önce yapılması, yurt genelinde paniğe neden oldu.

Duyurunun ardından fırınlarda ve marketlerde yaşanan yoğunluk, salgının yayılmasını engellemek için en önemli kriterlerden biri olan sosyal mesafenin göz ardı edilmesine yol açtı. Takip eden günlerde ise vaka sayılarında artış yaşandı. Yaşanan bu olumsuzluğun tekrarlanmaması adına ilerleyen tarihlerdeki uygulamalarda belirli esneklikler sağlanarak panik ortamının tekrardan oluşması engellenmeye çalışıldı.

 

Kaynak: