Eklenme Tarihi: 04.02.2020
Son ayların dünya gündemini en çok meşgul eden olayları arasında Avustralya yangınları büyük yer kaplıyor. Birkaç yıl öncesine kadar "felaket" dendiğinde akla ilk olarak terör ve deprem gibi olaylar gelirken artık rekor sıcaklıklar, şehirleri işgal eden su baskınları ve devasa yangınlar gibi çevresel faktörler giderek daha çok etkili oluyor.
Bu trajik çevre felaketlerinden biri olan Avustralya yangınları ise ülke ve dünya tarihinin gördüğü en büyük yangınlardan birine dönüşerek birçok konunun sorgulanmasına aracılık ediyor. İşte Avustralya yangınları ile ilgili merak edilen her şey...
Avustralya Yangınlarının Sebebi Nedir?
Tüm dünyanın bu yangınları ilk kez 2019 - 2020 arasında bu kadar sık duymasına rağmen Avustralya, devasa yangınların sıkça gerçekleştiği nadir ülkeler arasında yer alıyor. Güney yarımkürede yaz aylarının gelmesi ile birlikte hem insan faktörü hem de çakan şimşekler ve benzeri nedenlerden dolayı kurak tarım alanları alev alıyor. Rüzgar yardımıyla bu alevlerin hızla yayılması sonucu ülkenin farklı noktalarında devasa yangınlar meydana geliyor. Ek olarak uzmanlar, Avustralya yangınlarının geçmişe oranla bu denli büyümesinde kıta geneline yayılan ve günümüzde 40 - 45 derecelere ulaşan aşırı yüksek sıcaklıkların ve iklim değişikliği faktörünün de etkili olduğunu söylüyorlar.
Avustralya Yangınları Ülkenin Nerelerinde Etkili Oluyor?
Avustralya kıtasının geneline yayılan bu yangınlar, en çok ülkenin güneydoğusunda bulunan New South Wales ve Victoria eyaletlerinde görülüyor. Yerleşimin en yoğun olduğu ve Sydney, Canberra, Melbourne gibi kalabalık şehirlere ev sahipliği yapan bu iki eyalette ana yerleşim yerleri korunsa da çevrelerindeki çoğu orman ve küçük yerleşim yerlerinin önemli bir kısmı yanmış durumda ve yanmaya devam ediyor. Avustralya yangınları konusundaki en korkulan senaryolardan birini ise bu iki eyaletteki yangınların birleşerek mega yangına dönüşmesi ihtimali oluşturuyor.
Avustralya Yangınlarının Toplam Bilançosu Ne Kadar?
2019'un Eylül ayında başlayan ve 2020 itibarıyla hâlâ tam olarak söndürülememiş olan yangınların şu ana kadar ülkeye verdiği zarar; 10,3 milyon hektar alanın yok olması, 2 binin üzerinde evin tamamen yanması, 28 kişinin hayatını kaybetmesi, koala nüfusunun üçte biri ile beraber en az 480 milyon hayvanın ölmesi ve çok sayıda kasabanın tahliye edilmesi şeklinde sıralanıyor. Oluşan tüm bu zararın maddi açıdan 485 milyon doları aştığı ve sonuç olarak bu rakamın çok daha üstüne çıkacağı belirtiliyor.
Avustralya Yangınları ile Nasıl Mücadele Ediliyor?
Sayısı 100 binleri aşan profesyonel ve gönüllü itfaiyeciler, haftalardır günde en az 12 saat görev yapıyorlar. Oluşan devasa yangınlara karşılık ülke genelindeki itfaiyeci sayısının yetersiz kalması sonucunda ordudaki askerler de yangınları söndürmek için destek oluyorlar. Binlerce askerin yanı sıra orduya ait gemiler ve hava araçları da yangınların söndürülmesi ve insanların tahliye edilmesi için kullanılıyor. Diğer yandan Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada da ülkeye asker ve hava aracı desteği sağlıyor.
Yangınlar Konusunda Avustralya Yönetimi Neden Eleştiriliyor?
Başta Avustralya Başbakanı Scott Morrison olmak üzere yetkili kişi ve kurumların yangınlara karşı gerekli ilgiyi göstermedikleri ve krizi yeterince iyi yönetmedikleri düşünülüyor. Yangınlar esnasında ailesiyle birlikte Hawaii'ye tatile giden, iklim değişikliği ve yerküreye saygı konusundaki tutumuyla farklı kesimler tarafından yoğun olarak eleştirilen Morrison da, krizi iyi yönetemediğini kabul ediyor ve bu konuyla ilgili açılacak bir soruşturmayı desteklediğini belirtiyor.
Son olarak ülkenin güneydoğusu başta olmak üzere farklı noktalarında yağmaya başlayan yağmurlar, yangınları büyük ölçüde söndürüyor olsa da, Avustralya yangınlarının önümüzdeki aylarda da tekrar başlama ve yayılma ihtimali bulunuyor.
Kaynak: https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-51007614