Yerküre'den mesajın var!
Yerküre'den mesajın var!
Pandeminin Gölgesinde Yeniden Normalleşmek Ne Kadar Mümkün?

Pandeminin Gölgesinde Yeniden Normalleşmek Ne Kadar Mümkün?

Koronavirüs pandemisi ve izolasyon kavramları tüm dünyada insanların hayatına gireli yaklaşık beş ay oluyor. Yeni hasta ve ölüm oranlarının düşmesiyle birlikte birçok ülkede olduğu gibi Türkiye’de de normalleşme sürecine geçme çalışmaları yapılıyor.

Bununla birlikte yeni normalin uzunca bir süre normal olmayacağı da bir gerçek. Ancak ne yazık ki bu geçiş, kapalı bir aydınlatmayı düğmesine basarak açmak kadar kolay olmayacak gibi görünüyor. Yeni normale geçiş süreci beklenildiği üzere, güneşin doğuşu gibi karanlıktan aydınlığa aşamalı olarak geçiş şeklinde ilerliyor. Yeniden normalleşme döneminde insanların koronavirüs sürecindeki kara günlerine dönmemesi için eski yaşam tarzlarını geride bırakıp yeni bir düzene alışması gerekiyor.  

Sosyal Mesafe: Zorunlu mu Tercih mi?

Koronavirüs nedeniyle birçok insan yeni bir kavramla tanıştı: Sosyal mesafe. Yeniden normalleşebilmek için sosyal mesafe koşullarına uymanın önemi uzmanlar tarafından sıklıkla vurgulanıyor. Pandemi sürecinde bu mesafe 1,5 metre olarak açıklandı. Peki, ya pandemi sonrası? Pandemi sonrası yeniden normalleşmenin başlamasından tamamen normalleşmeye ulaşma sürecinde sosyal mesafenin bir anlamda sosyal ilişkilerde de mesafeye neden olması öngörülüyor. İnsanların çoğu pandemi süresinde zorunlu olarak uygulamaya koydukları sosyal mesafe ve izolasyona artık tercihen devam ediyor. Bu durumun değişmesi de kademeli olarak ilerliyor. İnsanlar kendilerini daha güvende hissetmek için yakın temas gerektiren yerleri değil; parklar, sahiller gibi mesafeli olabilecekleri doğa dostu rotaları ve geniş alanları tercih ediyor.

COVID-19 sürecinin başından beri uzmanların da uyarıları sayesinde maskeler yaşamın bir parçası olarak kabul ediliyor. Birçok insan artık maskesiz sokağa çıktığında kendini çıplak gibi hissettiğini söylüyor. Doktorlar maskeyle yaşamın bir süre daha devam etmesi gerektiğini vurguluyor. Ne kadar geniş alanda olunursa olsun, yeniden normalleşme süreci boyunca grup halinde bir araya gelindiğinde maske olmazsa olmaz bir aksesuar olarak tavsiye ediliyor.

Doğaya Dönüş Sağlığa Dönüş

Pandemi sürecinin birçok olumsuz sonucunun yanı sıra bazı sürpriz sonuçları da insanları şaşırtmaya devam ediyor. Koronavirüs krizinin birçok küresel sorunun çözümü için bir fırsat olması da bu sürpriz sonuçlardan biri. Azımsanmayacak kadar çok sayıda kaynak COVID-19 boyunca kendi kendine izolasyon ve sokağa çıkma yasaklarının ardından hava kirliliği oranında büyük ölçüde bir düşüş olduğunu belirtiyor. Bununla birlikte bilim insanları Kuzey Kutbu’ndaki ozon tabakası deliğinin büyük ölçüde kapandığını vurguluyor. Ozon tabakasının delinmesinin küresel ısınma ve dolayısıyla iklim değişikliği ve iklim krizi sorunlarını tetiklediği biliniyor. İnsanoğlunun yeniden normalleşmeye daha temiz bir doğayla başladığını unutmaması gerekiyor. Bu süreci sorunsuz bir şekilde tamamlamak için insanların sıfır atık prensibine uygun şekilde doğa dostu yiyecekler tüketmesi, daha az araç kullanması ve daha hijyenik bir şekilde yaşamayı öğrenmesi her zamankinden daha önemli bir hâl alıyor.

Koronavirüs Tünelinin Sonunda Işık Var

COVID-19 insanların hayatta kalmak için mevcut teknolojileri nasıl hızlı bir şekilde yenileyebileceğini ve adapte edebileceğini ortaya koydu. Ayrıca insanlara yerküreye saygı konusunda bir uyandırma çağrısı yaptı: ‘Bir daha doğayla ilgili hiçbir şeyi çantada keklik görmeyin.’ İnsanlık iklim krizi konusunda dikkatsizdi, küresel ısınma sorununu üstesinden kolaylıkla gelebileceği bir durum olarak gördü ve hijyenin önemini unuttu. 

COVID-19 süreci bir gün tamamen sona erecek ve normal yaşama dönülecek. Sokaklarda yürümek tekrar zevkli hale gelecek, kalabalık gruplar yeniden bir araya gelecek ancak hayat hiçbir zaman eski haline tam olarak dönmeyecek. Herkes üstüne düşeni yapmaya devam ettiğinde bu noktaya ulaşmak da daha kolay olacak. Bunun için herkes sosyal mesafe önlemlerine saygı göstermeli ve virüsün yayılmasını azaltmak için elinden geleni yapmalı. Çünkü sadece dikkatli olmaya devam edildiğinde pandemi sonrası bir dünyayı deneyimlemek mümkün olabilir.

 

Kaynaklar

  1. https://www.washingtonpost.com/world/2020/04/24/pandemic-could-be-call-action-climate-change/
  2. https://www.sunderland.ac.uk/more/news/story/covid-19-the-economic-psychological-and-social-impact-of-post-pandemic-life-1301
  3. https://www.elle.com/uk/life-and-culture/a32684701/life-after-coronavirus/
  4. https://theconversation.com/natures-comeback-no-the-coronavirus-pandemic-threatens-the-worlds-wildlife-136209