Yerküre'den mesajın var!
Yerküre'den mesajın var!
Örnek Bir Çalışma: Orhanlı Köyü Doğa Kütüphanesi

Örnek Bir Çalışma: Orhanlı Köyü Doğa Kütüphanesi

Türkiye'de kurulan ilk doğa kütüphanesi olan Orhanlı Köyü Doğa Kütüphanesi, İzmir Seferihisar'daki Doğa Okulu'na ait araştırma binasında faaliyetlerini sürdürüyor. 14 Mart 2020 tarihinde açılışı yapılan kütüphane, Doğa Derneği'nin yürüttüğü etkili çalışmaların bir kazanımı olarak dikkat çekiyor.

Doğayı koruma ve biyolojik çeşitliliği yaşatma amacıyla kurulan Doğa Kütüphanesi, içerisinde yer alan zengin bilgi kaynaklarını bu konuda çalışmalar yapan araştırmacıların kullanımına sunuyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin destekleriyle hayat bulan Doğa Kütüphanesi'nde doğanın ve doğa kültürünün korunması, önemli doğa ve kuş alanları, tehlikede olan türler, biyolojik çeşitlilik, kadim üretim havzaları ile doğa kültürü, sanatları ve okuryazarlığı konularında değerli kaynaklar bulunuyor. Seferihisar'ın Orhanlı Köyü'nde bulunan ve imece sistemiyle çalışan kütüphaneye isteyen herkes doğayı koruma konseptiyle ilgili kendi kaynaklarını bağışlayarak veya maddi bağış yaparak destek olabiliyor.

Doğa Kütüphanesi Konseptinin Türkiye'deki İlk Örneği

Doğayı koruma ve çevresel güzellikleri yaşatma konusunda Türkiye'de bir ilki başaran Doğa Kütüphanesi'nde beş binden fazla yayın ve kaynak bulunuyor. Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Özlem Akın, yaptığı Doğa Kütüphanesi açılış konuşmasında doğanın ve biyolojik çeşitliliğin etkili şekilde korunabilmesi için herkesin erişimine açık bilgi ve kaynakların önemine dikkat çekiyor. Doğa Kütüphanesi, yerküreye saygı çerçevesinde doğanın korunması için farklı ülkelerde yapılmış birçok çalışmaya ait literatürü de, araştırmacıların kullanımına sunuyor.

Doğa Kütüphanesi'nde bulunan tüm kaynaklar internet sitelerinden çevrim içi olarak aratılabiliyor ve nadir bulunan kaynaklar dijital olarak da görüntülenebiliyor. Kütüphaneyi kullanmak için üye olmak gibi bir zorunluluk gerekmiyor. İsteyen kullanıcılara, önemli gördükleri kaynaklardan fotokopi çekebilme imkânı da sunuluyor. Doğa Derneği Onursal Üyesi Tansu Gürpınar, Doğa Kütüphanesi'nin bütün doğaseverler için çok önemli bir kaynak oluşturduğunun altını çiziyor. Gürpınar, kütüphanede yer alan kaynakları korumak ve daha da büyütmek için canla başla çalıştıklarına dikkat çekiyor.

Seferihisar'dan Yükselen Doğayı Koruma Bilinci

Doğa dostu rotalar arasında yer alan İzmir’in Seferihisar ilçesi, en eski yerleşim birimlerinden biri olarak biliniyor. Ege Bölgesi'nin en iyi korunmuş alanlarından olan ilçede, ılıman deniz ikliminin özellikleri görülüyor. Orhanlı Köyü'nün yer aldığı havza ise bölgenin coğrafi özelliklerine uyum gösteren zengin bitki ve canlı çeşitliliği ile dikkat çekiyor. Orhanlı Deresi'nin hayat verdiği bu şirin ekosistemde geniş zeytin meraları, doğa dostu yiyecekler üretilen organik tarım alanları, makilik bölgeler ve etkileyici güzellikte ormanlık alanlar bulunuyor.

Çevresel atıklar, dünyanın dengesini bozarak sınırlı kaynakların kullanımı ve doğanın korunması konusunda önemli bir problem oluşturuyor. Doğa Kütüphanesi'nde, sıfır atık yaklaşımı gibi doğal kaynakların verimli kullanılması ve çevresel risklerin azaltılmasını sağlayan konular hakkında önemli kaynaklar yer alıyor.

Çevresel Sorunlarla Mücadelede Doğa Kütüphanelerinin Önemi

Küresel ısınma sebebiyle gerçekleşen iklim değişikliği ve hava, su, gıda gibi en temel yaşam ihtiyaçlarını olumsuz etkileyen iklim krizi, en önemli çevresel sorunlar arasında yer alıyor. Yıkıcı sonuçları olan çevresel sorunlarla mücadelede, önemli bilgilerin herkesin erişimine açık olması ve bireylerin doğaya saygı bilincine ulaşmaları son derece önem taşıyor. Orhanlı Köyü Doğa Kütüphanesi, tabiatın kucağında bir konumda olmasından ve herkesi iş birliğine teşvik eden imece sistemiyle çalışmasından dolayı misyonunu başarılı bir şekilde yerine getiriyor.

2018 yılında başlayan kurulum çalışmalarını tamamlayarak Türkiye'nin ilk doğa kütüphanesi olma niteliğini kazanan Orhanlı Köyü Doğa Kütüphanesi, Türkiye ve dünyadaki en önemli bilgi kaynaklarını derleyip araştırmacıların kullanımına sunuyor. Orhanlı Köyü Doğa Kütüphanesi'nin attığı bu ilk adım, doğanın ve biyolojik çeşitliliğin korunması ve Türkiye'de bu konseptte hizmet veren yeni doğa kütüphaneleri kurulması bakımından son derece büyük önem taşıyor.

 

Kaynak:

https://www.dogadernegi.org/dogakutuphanesiacildi/

https://www.dogadernegi.org/tansugurpinardogakutuphanesi/

https://dogaaskina.org/orhanli-koyu/

https://dogakutuphanesi.org/tr/

https://www.dogadernegi.org/doga-okulu/

https://sifiratik.gov.tr/sifir-atik/sifir-atik-nedir

https://tr.wikipedia.org/wiki/Seferihisar

https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%BCresel_%C4%B1s%C4%B1nma

https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0klim_de%C4%9Fi%C5%9Fikli%C4%