Eklenme Tarihi: 10.10.2019
Sıfır atık, daha iyi üretim uygulamaları ve kaynak kullanımı yoluyla atık oluşumunu azaltmayı amaçlayan bir harekettir. Özünde aslında bir atık döngüsü felsefesidir. Sıfır atık hareketi sayesinde denizlere, okyanuslara, çöplüklere ve çöp yakma tesislerine daha az atık gönderilmiş olur. Bu da daha az kirlilik, daha az kaynak kullanımı ve daha temiz bir çevre anlamına gelir.
Sıfır Atık Ev Gerçekten Mümkün mü?
Sıfır atık ile sadece evlerimizde fark yaratarak dünyada büyük bir etki yaratabiliriz. Ortalama bir tüketicinin küçük çabalarıyla yaşam standartlarını değiştirerek alabileceği küçük önlemler büyük farklar yaratabilir.
Sıfır atık ev eğer gerçekten bu konuda özen gösterip gayret sarf edersek mümkün. Tabii ki bu konuda alınabilecek birçok önlem bulunuyor. Ama sadece birkaçını yapmak bile çevreye verdiğimiz zararları azaltmak anlamına geliyor. İşe küçük adımlar ile başlayarak zamanla sıfır atık bir yaşama kavuşabilirsiniz.
Ürünleri Bilinçli Satın Alın
Sıfır atık yaşam tarzını uygulamak evinize neyin girdiğinin farkında olmak anlamına da gelmektedir. Kaçınılmaz olarak israfa dönüşecek bazı ürünleri veya çöpe gideceğine emin olduğunuz gereksiz paketlenmiş ürünleri satın alırken daha dikkatli ve seçici olmalıyız.
Özellikle son yıllarda plastik kullanımının çevremiz ve sağlığımız için büyük bir sorun haline geldiği aşikâr. Tüketiciler olarak piyasadaki tek kullanımlık ürünler ile ilgili yapabileceğimiz hiçbir şey olmadığı izlenimine kapılabiliriz. Ancak onları satın almamak ve evlerimizin içine sokmamak atılabilecek en büyük adımlardan biri.
Sadece Gerekli ve Kaliteli Ürünleri Satın Alın
Sıfır atık yaşamın gerekliliklerinden biri de aslında sadeleşmektir. Evinize ihtiyacınızdan daha fazla ürünü sokmak hem gereksiz bir karmaşa hem de lüzumsuz atık oluşumu yaratabilir. Bundan dolayı sade bir hayat düzenine geçmek işinizi kolaylaştıracaktır.
Sadeleşirken aynı zamanda satın alacağınız ürünlerin kaliteli olmasına da dikkat etmenizde fayda var. Çünkü ürünler ne kadar ucuz ve çabuk bozulan/yıpranan ürünler olursa o kadar çok aynı ürünü almayı tekrarlarsınız. Bu durum hem daha fazla zaman ve para kaybetmenize hem de daha fazla atık oluşumuna sebep olacaktır.
Bez Çanta Kullanın
Ülkemizde plastik poşet kullanımını azaltmak amacıyla ücret karşılığı satılmaya başlanan poşetler, plastik kullanımını önemli ölçüde azalttı ve toplumda bir farkındalık sağladı. Bu yüzden alışverişe çıkmadan önce veya sürekli olarak yanımızda bir bez çanta taşımakta fayda var. Sebze ve meyve satın alırken de file çantaları tercih edebilirsiniz. Bunun dışında elinizdeki plastik poşetleri de atmak yerine tekrar tekrar kullanarak değerlendirebilirsiniz.
Plastik Yerine Cam Kullanın
Evde kullandığınız şişe, saklama kabı gibi ürünlerin özellikle plastik yerine cam olmasına dikkat edin. Bu hem sağlığınız açısından hem de uzun vadeli dayanıklılık açısından önemlidir. Ek olarak; plastik şişede ya da damacanada su almamaya özen gösterin. Dışarı çıkacağınız zamanlarda da suyunuzu cam şişede yanınızda taşıyarak plastik şişe kullanımını azaltabilirsiniz. Ayrıca plastik pipet yerine metal pipetler alarak bu ürünleri tekrar kullanabilirsiniz.
Paketli Gıdaları Tercih Etmeyin
Kuru yemiş, kuru meyveler gibi birçok ürünü açıkta paketsiz olarak satın alabilirsiniz. Kuru yemişçilere ya da aktarlara kendi bez kese ya da küçük torbalarınızı götürerek alışverişinizi yapabilirsiniz. Paketli gıdalar hem sağlığınız açısından hem de gereksiz atık oluşturdukları için tercih edilmemelidir.
Bakım Ürünlerinizi Dikkatli Seçin
Diş fırçanızı plastik yerine bambu malzemeden tercih edebilirsiniz. Market şampuanı yerine bar şampuanı (katı şampuan), doğal sabun gibi ürünleri kullanabilirsiniz. Makyaj temizleme pamuklarını tek kullanımlık almak yerine bambu ya da kumaş versiyonlarını tercih ederek tekrar tekrar yıkayıp kullanabilirsiniz.
Elektronik Fatura Talep Edin
Günümüzde artık eve posta ile gelen faturalara gerek olmadığı aşikâr. Artık e-faturayı destekleyen birçok firma mevcut. Basılı faturaların yarattığı gereksiz kâğıt israfı, kargo masrafı ve evde atılmayı bekleyen kağıt yığını yerine bilgisayar ya da telefonunuzdan bu faturalara rahatlıkla ulaşabilir ve PDF olarak saklayabilirsiniz.
Yararlanılan Kaynaklar:
https://www.ecoandbeyond.co/articles/zero-waste-swaps/
https://wellnessmama.com/403043/zero-waste-home/
https://www.turkisiminimalizm.com/post/28-gunde-sifir-atik-yasama-giris